ZIJN ZONNEPANELEN
INTERESSANT OM
AAN TE SCHAFFEN?
DE PRIJZEN VAN ZONNEPANELEN ZIJN DE
AFGELOPEN JAREN HEEL STERK GEDAALD EN DE
RENDEMENTEN ENORM VERBETERD.
DE PRIJZEN VAN ZONNEPANELEN ZIJN DE
AFGELOPEN JAREN HEEL STERK GEDAALD EN DE
RENDEMENTEN ENORM VERBETERD.
Wij geven u hier op deze pagina informatie over zonnepanelen en geven u een duidelijk overzicht van alle voordelen.
Wij informeren u over de kosten verzekeringen, vergunningen, huurmogelijkheden, leveranciers en financieringen van zonnepanelen.
Wij geven u meer informatie over de verschillende toepassingen en keuzes in plaatsing van uw zonnepanelen ten opzichte van besparingen.
De prijzen van de zonnepanelen zijn de afgelopen jaren heel sterk gedaald en de rendementen zijn verbeterd.
Voor particulieren en bedrijven, die minder dan 10.000 kWh per jaar verbruiken, is de terugverdientijd het meest gunstig. Naarmate het jaarverbruik toeneemt wordt de terugverdientijd wat minder gunstig, maar ook bij een jaarverbruik van 100.000 kWh is het rendement nog vele malen hoger dan van het spaarsaldo op de bank.
Dit komt door de gunstige ‘salderingsregeling’ van de regering die in ieder geval nog tot 2023 onveranderd doorloopt en waarschijnlijk daarna afgebouwd wordt in de periode tot 2030. BTW kan door particulier ook voor groot deel terug gevraagd worden! Verlaagt de aanschafprijs met ongeveer 20%.
Bedrijven kunnen daarnaast nog profiteren van fiscale aftrekposten als EIA en KIA en sinds 2021 mogelijk ook van de ISDE. Voor bedrijven die nog meer stroom afnemen per jaar, wordt de salderingsregeling minder interessant en biedt de SDE+regeling mogelijk meer voordelen!
Voor particulieren, die bijna altijd een stuk minder dan 10.000 kWh per jaar verbruiken, is de terugverdientijd het meest gunstig. Naarmate het jaarverbruik toeneemt wordt de terugverdientijd wat minder gunstig, maar ook bij een jaarverbruik van 100.000 kWh is het rendement nog vele malen hoger dan van het spaarsaldo op de bank.
Dit komt door de gunstige ‘salderingsregeling’ van de regering die in ieder geval nog tot 2023 onveranderd doorloopt en waarschijnlijk daarna afgebouwd wordt in de periode tot 2030.
BTW kan door particulier ook voor groot deel terug gevraagd worden! Verlaagt de aanschafprijs met ongeveer 20 % ! Bedrijven kunnen daarnaast nog profiteren van fiscale aftrekposten als EIA en KIA.
Voor bedrijven die nog meer stroom afnemen per jaar, wordt de salderingsregeling minder interessant en biedt de SDE+regeling mogelijk meer voordelen!
Iedereen met een aansluiting tot maximaal 3 x 80 A valt in de groep van kleinverbruikers en hiervoor is de salderingsregeling open gesteld. Als er overdag meer stroom door de panelen geproduceerd wordt dan nodig is voor de elektrische apparaten in- en om het huis, dan wordt deze stroom aan de energieleverancier terug geleverd. De eigenaar ontvangt hiervoor de dezelfde prijs als hij/zij betaalt om ’s-avonds en ‘s-nachts ook alle apparatuur te kunnen laten draaien.
Het mooiste is dat de meter aan het eind van het jaar op nul staat. De winst is dan het grootst omdat er geen kale prijs /kWh betaald hoeft te worden en de dure energiebelasting ook achterwege blijft. En de toelage onder de titel van ‘tegemoetkoming energiebelasting’ blijft men nog wel steeds ontvangen = extra voordeel.
Bedrijven met aansluiting tot maximaal 3 x 80 A, maar die wel veel stroom afnemen, hebben een lager financieel rendement o.b.v. de salderingsregeling. Als men de aansluiting vergroot tot boven de 3 x 80 A, valt men in de categorie van grootverbruiker. Dan kan men in aanmerking komen voor de subsidie ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’ = SDE+.
Ook voor bedrijven met grote daken en die op zoek zijn naar ‘groene energie produceren tegen een gunstig rendement’ kan de SDE+ een interessant businessmodel zijn!
Kortgezegd krijg je 15 jaar lang een vaste subsidie op de productie van zonne-energie. Voorwaarde is wel dat er een grootverbruikersaansluiting moet zijn of aangelegd worden. Subsidie vooraf aanvragen bij RVO en aanvraag goed voorbereiden en juiste afwegingen maken!
Er zijn diverse partijen in de markt geïnteresseerd in het huren van grote daken en daar dan ‘hun’ zonnepanelen op plaatsen. De eigenaar ontvangt jaarlijks een huurbedrag en kan in een aantal gevallen zelf ook participeren. Een aantal van hen wil zelfs ook de asbestsanering en montage van het nieuwe dak voor hun rekening nemen.
Denk hierbij aan energiecoöperaties met hun Postcoderoos en bedrijven als Friesland Campina, Essent, Univé ed. Contractueel moet er dan veel en goed geregeld worden.
Bent u benieuwd of verhuren voor u een slimme optie is? Neem contact met ons op.
Op asbesthoudende daken mogen geen zonnepanelen gemonteerd worden. Het dak zal dan eerst vervangen moeten worden. Let dan ook meteen op de sterkte van het dak of het die extra 12-15 kg /m2 kan dragen.
Soms is keuze ander dakmateriaal daardoor interessant. Belangrijk is ook de aanmelding bij uw opstalverzekering! Voor plaatsing van zonnepanelen op daken is normaliter geen vergunning nodig m.u.v. monumentale panden
Meest duidelijk is dat u zelf de installatie rechtstreeks koopt en betaalt. Inmiddels zijn er echter ook diverse vormen van financiering op de markt als:
Let wel op dat u bij de vergelijking van de diverse opties “de bomen door het bos blijft zien”. Particulieren… denk aan Btw en ondernemers aan de andere fiscaliteiten en op juiste moment investeren
Particulieren mogen volgens de meeste bestemmingsplannen voor hun eigen stroomverbruik wel zonnepanelen op hun grond leggen.
Voor ondernemers in het buitengebied zijn er in principe 3 opties:
Dit soort grotere plannen vraagt om meer advies en informatie op allerlei vlakken. Denk alleen maar aan de benodigde bestemmingsplanwijziging, de financiering, fiscale aspecten en de technische uitvoering. Essentieel is de keuze van uitvoering in eigen beheer of het project uit handen geven en jaarlijks een huursom ontvangen.
Een kritische blik op het energieverbruik is altijd zinvol. Welke apparatuur wordt in huis of in het bedrijf gebruikt. Probeer daar zicht op te krijgen en te berekenen wat de aanschaf van een energiezuinige uitvoering kan bijdragen tegen welke terugverdientijd. Is die gunstiger dan die van de panelen, dan eerst hierin investeren en minder panelen kopen.
Het precieze aantal uiteindelijk is afhankelijk van meerdere factoren als dakhelling, zonoriëntatie, capaciteit panelen ed.
Bent u benieuwd hoeveel zonnepanelen voor u interessant zijn?
Bedrijven die jaarlijks meer dan deze 50.000 kWh verbruiken zijn verplicht om per 1 juli 2019 melding te hebben gedaan bij RVO van hun status m.b.t. energiezuinige apparatuur. Ook dienen zij formeel eerst de lijst van wettelijke maatregelen te volgen en aan te geven in welke besparende maatregelen zij ‘verplicht’ gaan investeren en wanneer. Bij aanschaf zonnepanelen hier ook goed rekening mee houden!
WILT U MEER WETEN?
Maak dan vrijblijvend een AFSPRAAK met ons