Eerste project asbesttrein gesaneerd

Proeftraject om asbest seriematig te saneren in uitvoeringsfase

Eerste project asbesttrein gesaneerd

 

VARSSELDER-VELDHUNTEN – Afgelopen weken zijn bij de familie Schut aan de Driekoningenweg in Varsselder in sneltreinvaart de daken van de werktuigenloods en een oude melkstal gesaneerd. Een primeur, daarmee is ook in de praktijk de Asbesttrein uit de blokken gekomen, een initiatief om collectief asbestdaken te saneren. Door seriematig offertes aan te vragen, materialen in te kopen en gelijktijdig werkzaamheden uit te voeren profiteren opdrachtgevers binnen deze opzet van flinke financiële voordelen. En, minstens zo belangrijk, van (gratis) adviezen en deskundigheid van de initiatiefnemers.

De asbesttrein is opgezet door LNAGRO de Ondernemerij en adviesbureau Synprofect, AB Oost voert de saneringen uit. In opdracht van de Regio Achterhoek zijn drie pilotprojecten opgezet in Bronkhorst, Berkelland en Oude IJsselstreek, in die laatste gemeente zijn nu de eerste activiteiten gestart. Na een informatieavond voerden Koen Nieuwenhuis en Anton Legeland van LNAGRO dit voorjaar tientallen keukentafelgesprekken met buitengebied-bewoners van Varsselder-Veldhunten. De heren gaven advies en een richtprijs voor het vervangen van een asbestdak of eventueel de sloop van opstallen. Keken naar eventuele plaatsing van zonnepanelen en dachten tegelijkertijd mee over mogelijke herbestemming. Uiteindelijk rolden daar de gegadigden uit, met wie de Asbestrein nu rijdt.

Nieuwenhuis: “Vanaf nieuwjaarsdag 2024 zijn asbestdaken (boven de 35 vierkante en in verbinding met de buitenlucht) verboden. Met die gesprekken is men aan het denken gezet. Natuurlijk is niet iedereen even blij over de noodzakelijke investeringen. Maar, we merken wel dat we een vliegwiel in werking hebben gesteld en dat het bewustzijn groeit dat die sanering noodzakelijk is.” Otto Willemsen van Synprofect: “Panden met asbest zullen moeilijker verkoopbaar worden, vallen nu soms al buiten de dekking van bepaalde verzekeraars, behalve de gezondheidsrisico’s ook belangrijke overwegingen.”

Maandagochtend 19 september startte de eerste sanering op het erf van akkerbouwer Albert Schut en zijn zoon Marco, zijn opvolger. Albert: “Die asbestplaten liggen al op de stal sinds de bouw in 1972. In totaal is 1600 vierkante meter asbest vervangen op beide schuren. Ik was eerst nog niet zo enthousiast over de sanering.” De subsidies bleken echter aanlokkelijk. “We krijgen 4,5 euro subsidie per te saneren vierkante meter asbest van het Rijk. Ook de provincie betaalt hetzelfde bedrag, al stellen die als voorwaarde dat we zonnepanelen plaatsen, wat we ook gaan doen. Per saldo zijn zo die panelen gratis, en dan hebben we in de toekomst ook nog eens geen stroomkosten meer.” Marco: “We gebruiken die melkstal alleen nog voor opslag van voertuigen. We hebben nog wel overwogen de schuur te slopen. Maar, dan zouden we daarvoor net zo veel geld kwijt als nu voor de vervanging van het dak, omdat er ook nog eens kelders onder zitten.

” Vader en zoon zijn tevreden over het verloop, tijdens het gesprek een week na de start zit de klus er al bijna op. Willemsen over de subsidies: “Die zijn er nu om de mensen te stimuleren, maar dat zal wel een keer ophouden. Dan moet de markt het zelf oplossen. We hebben dit bewustwordingsproces in gang gezet, men ziet nu ook de noodzaak in. Hiermee willen we oprecht een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maatschappij.”

Bron: Geldersepost
Auteur: Reinier Kroelen