Weinig subsidieaanvragen voor saneren asbest buitengebied

Proef met gezamenlijke asbestsanering in Achterhoek

DOETINCHEM – De komende zomer gaan in 3 Achterhoekse gemeenten proeven van start met het gezamenlijk saneren van asbestdaken. Door in een buurt gezamenlijk asbest te verwijderen, kunnen naar verwachting de kosten omlaag.

De 8 Achterhoekse gemeenten, AB Oost Asbestsanering en adviesbureaus Synprofect en LNAgro De Ondernemerij, zijn de initiatiefnemers van de proef. Die gaat in Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Berkelland van start. In 2024 moet volgens landelijke regels alle zichtbare asbest van veestallen en andere bebouwing weg zijn.

Regelingen
Er zijn regelingen die de verwijderkosten van het asbest, waarvoor een gespecialiseerd bedrijf moet worden ingeschakeld, van ongeveer 7 tot 10 euro per vierkante meter terugbrengen tot 4,5 euro per vierkante meter. Dat kan door de gezamenlijke aanpak naar verwachting nog verder omlaag worden gebracht.

Informatieavond
Oude IJsselstreek is de 1e gemeente waar een pilot van start gaat. Op woensdag 24 februari is in het Dorpshuus in Varsselder een informatieavond waarvoor zo’n 60 huishoudens rond Varsselder door de gemeente zijn uitgenodigd. Dergelijke bijeenkomsten worden later ook in Bronckhorst en Berkelland gehouden.

BRON: Gelderlander