Anton Legeland (rechts) in Steenderen bij Helmig van der Kolk, die het agrarisch bedrijf verruilde voor groepsaccommodatie.

Blij met inruilen asbest voor groene energie

STEENDEREN/ULFT – De familie Van der Kolk in Steenderen kon vorig jaar de stap nemen om het asbestdak van de leegstaande ligboxenstal te vervangen door een nieuw dak én zonnepanelen. De potentiële problemen die asbest kunnen opleveren zijn ingeruild voor groene energie en daar zijn ze blij mee, zegt Helmig van der Kolk.

Met het agrarische bedrijf zijn Helmig en Helga van der Kolk in 2004 gestopt, nadat ze hun zieke veestapel verloren. Ze besloten uit de agrarische sector te stappen en aan de Eekstraat verder te gaan met groepsaccommodatie De Eek. Na de verbouwing in 2008 was de ligboxenstal blijven staan en in gebruik als opslagruimte.

Oktober vorig jaar werd besloten om het asbestdak te saneren in combinatie met de aanleg van zonnepanelen om groene energie binnen te halen. De Steenderense onderneming is een voorbeeld van veel bedrijven en particulieren in de Achterhoek die in een soortgelijke situatie verkeren, zegt Anton Legeland van adviesbureau LN AGRO de Ondernemerij. ,,Voor boeren die blijven is het in het algemeen wat eenvoudiger Zij kunnen binnen de bedrijfsvoering investeren in vernieuwing van gebouwen. Maar als ondernemers stoppen of al zijn gestopt zitten ze met lege schuren met asbest dak. Ga je gebouwen slopen, of is er een ander bestemming mogelijk en ga je het dak vernieuwen? Moet je rekening houden met zaken in het bestemmingsplan buitengebied? En wat gaat het kosten?”

Veel van die vragen en antwoorden daarop komen op tafel op bijeenkomsten die Legeland in samenwerking met gemeenten en provincie Gelderland op drie plekken in de regio houdt. Daar is ook informatie over maatregelen en subsidies waarvan gebruik gemaakt kan worden.

Met de bijeenkomsten in Varsseveld, Laren en Wehl hebben bewoners van het buitengebied de kans om op één plek veel informatie te vergaren over energie en asbest. ,,Wij merken dat de mensen er enorm tegenop zien. Onze boodschap is dat het goed is om je voor te bereiden en het totaalplaatje in beeld te hebben zodat je als het zo ver is de juiste beslissing kunt nemen.”

Asbestcement

De provincie doet mee om te vertellen over het extra beleid waarmee ze de asbestsanering willen versnellen. In 2024 moet alle asbest weg zijn. In de Achterhoek gaat het naar schatting om 7 miljoen vierkante meter. Asbestcement van dakplaten wordt in de loop van de jaren slechter, het cement laat los waardoor vezels vrij komen. Inademen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. ,,Je kunt er nu al vanuit gaan dat je na 1 januari 2024 schuren met asbest ook niet meer kunt verzekeren”, noemt hij nog een reden om tijdig te saneren.

Het zou in zijn optiek een goede zet om de duurzaamheidslening, die veel gemeenten aanbieden, ook te gebruiken voor saneren van asbest. Nu is het met zo’n gunstige lening mogelijk om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen, ook al heb je het geld daarvoor niet direct op de bank staan.

Op de informatiebijeenkomsten is een apart programma voor boer en burger. Agrarische ondernemers krijgen per1 juli te maken met verplichte energiebesparende investeringen. Het gaat volgens Legeland om zaken zoals energiebesparende verlichting en voorkoelen van melk. ,,Wij kijken ook naar wat je in combinatie met zonnepanelen kunt bereiken. Per bedrijf verschilt dat, je kunt daarvoor een energiebeheerplan maken dat past in het investeringsritme van de boer.”

Het was in Steenderen eind vorig jaar nog even flink aanpoten om voor de jaarwisseling een begin te kunnen maken met het verantwoord verwijderen van de asbest dakbedekking. ,,We moesten voor de jaarwisseling beginnen om de subsidie van de regeling Asbest eraf, zonnepanelen erop te verkrijgen”, verklaart Van der Kolk. Daarnaast maken zo ook gebruik van een duurzaamheidslening.

Inmiddels profiteren Helmig en Helga van der Kolk met hun groepsaccommodatie al een maand of vier van de stroomopbrengst van de 94 zonnepanelen op de schuur. Dat levert op jaarbasis zo’n 25.000 kilowatt elektriciteit op. Dat is voor ons bedrijf ruim voldoende, we verbruiken zo’n 22.000 kWh, weet Van der Kolk in. ,,Als we dat in kaart hebben bekijken we hoe we het resultaat optimaal kunnen maken, bijvoorbeeld door gasgebruik terug te brengen door overstappen op elektriciteit.”

Mini-beurs

Diverse gemeenten, de provincie Gelderland en uiteenlopende bedrijven op het gebied van installatietechniek, asbest(sanering) en (groene) energie zijn vertegenwoordigd op de Mini-expobeurs 2017, onderdeel van de informatiebijeenkomsten Asbestdaken 2024 & Rendabel energie besparen. De gratis toegankelijke bijeenkomsten zijn op 23 mei in de Radstake in Varsseveld, 31 mei bij Witkamp in Laren en 1 juni bij de Olde Beth in Wehl. Op alle locaties begint het middagprogramma om 13 uur, het avondprogramma om 19 uur.

Aanmelden kan hier

Bron: Gelderlander.nl
http://www.gelderlander.nl/achterhoek/blij-met-inruilen-asbest-voor-groene-energie~aac3f92a/