In de Achterhoek is er nog zo’n zeven miljoen vierkante meter aan asbestdaken aanwezig. Agrariërs en particulieren die nog asbest in hun daken hebben moeten dit van het Rijk laten verwijderen vóór 2024, maar volgens betrokken partijen moet er door beleidsbepalers meer gedaan worden om dat voor elkaar te krijgen.

“Het zijn natuurlijk enorm veel vierkante meters”, aldus Anton Legeland van de LNAGRO, het bedrijf dat in opdracht van Regio Achterhoek met de asbesttrein rondrijdt. “Waar je veel capaciteit voor nodig zal hebben de komende jaren om het te verwijderen. 2024 komt snel dichterbij.” Agrariër Herman Wichers-Schreur, die dinsdag aanwezig was bij een informatiebijeenkomst over asbestsanering, vindt 2024 een onredelijke grens. “Het is een flinke kostenpost die mensen krijgen. Ik denk dat velen dat betrekkelijk moeilijk op kunnen hoesten. Of ze moeten voorzieningen treffen en dat wordt lastig voor die agrarische bedrijven.”

Het kostenplaatje van asbestsanering blijkt een heikel punt. De eigenaren van de asbestdaken zijn verantwoordelijk en draaien voor de kosten op. Volgens Legeland moeten beleidsbepalers meer bewustwording creeren bij agrariërs en particulieren en eventuele voorzieningen treffen. “Op dit moment gaat het nog niet hard genoeg. Bewust maken is één, maar de beleidsmakers moeten wel mee om dat bewustzijn tot waarde te brengen.” Voor één partij ziet de toekomst richting 2024 er in ieder geval wel rooskleurig uit. Legeland: “De saneringsbedrijven zullen niet zonder werk komen te zitten.”

Foto: REGIO8