Anton Legeland van LNAgroa

Asbestsanering en energie sparen

ULFT – Zelf weten ze inmiddels van de hoed en de rand. Asbestdaken en rendabel energie besparen zijn specialiteiten van Anton Legeland en Koen Nieuwenhuis. In samenwerking met de provincie Gelderland organiseren zij drie gratis informatiebijeenkomsten in Varsseveld, Laren en Wehl.

Legeland en Nieuwenhuis zijn met hun bedrijf LNAgro gevestigd in het centrum van Ulft. De specialiteit van de heren betreft echter het buitengebied. Voor ondernemers en particulieren staan zij met raad en daad terzijde bij zaken als energie besparen en de verplichte sanering van asbestdaken. “Het eerste is vooral voor de boeren interessant”, weet Legeland. “De asbestdaken betreft ook de particulieren die steeds meer in het buitengebied wonen. Met name bij deze groep is er nog veel onzekerheid over dit onderwerp. De boeren zijn daarover doorgaans goed geïnformeerd. Voor hen zijn de bijeenkomsten interessant omdat we veel kunnen vertellen over de lijst van ‘verplichte’ energiebesparende investeringen. Daar hebben wij nog wel wat kanttekeningen bij.”

Asbest is vroeger veel toegepast op daken. Er ligt een wetsvoorstel klaar dat verwijdering voor 2024 verplicht stelt. “Die wet komt er vast en zeker. Misschien komt er nog een jaartje respijt bij, maar uiteindelijk is iedereen verplicht om asbest te verwijderen. In het buitengebied zijn er op schuren heel wat van die daken, ook bij particulieren. Veel mensen hebben de neiging om beslissingen voor zich uit te schuiven. Wij kunnen duidelijk inzicht geven over wat er wel of niet mogelijk is. Op gebied van subsidies en leningen bijvoorbeeld, of wat verzekeraars kunnen doen wanneer je niet verwijdert. Het uitstelgedrag raden we om meer redenen af. Het aantal saneerders is beperkt en daar trek je niet zomaar een blik van open als het richting 2024 opeens druk wordt. Dan mag je één keer raden wat er met de prijs gebeurd.”

Ondernemers zijn vaak al met de sanering in de weer. Voor hen zijn de bijeenkomsten vooral interessant omdat LNAgro veel kennis heeft over rendabel energie besparen. “In juli komt de overheid met een lijst van erkende besparingsmaatregelen. Daar zit veel in dat zinvol is, maar we hebben ook kanttekeningen. Waar je begint met besparen en of een maatregel in kortere of langere termijn terug te verdienen is, hangt sterk van omstandigheden af. Daar is in het plan te weinig rekening mee gehouden en juist daar zijn wij goed in thuis.”

Op drie dagen zijn er eigenlijk zes bijeenkomsten. In een middag- en avondprogramma is er voorlichting en een minibeurs. Geïnteresseerde kunnen 23 mei in Varsseveld, 31 mei in Laren en 1 juni in Wehl terecht. Voor informatie en aanmelding klik hier

BRON: http://www.oudeijsselstreekvizier.nl